Het raam van Patrick

De reden dat Patrick wilde meewerken aan het maken van een raam voor de BOSCH Kathedraal over zijn leven, is het wegnemen van vooroordelen over daklozen. Daarvoor wilde hij het wel aan anderen vertellen. In 2013 raakte hij zijn werk kwijt na een dienstverband van 6 maanden. Hij bleek geen recht te hebben op WW en het duurde 10 weken voordat hij een uitkering kreeg. Hij kon de huur niet meer betalen en werd uit zijn huis gezet .

Eerst woonde hij nog een tijdje in bij een vriendin en later kon hij via het maatschappelijk werk terecht bij het Inloopschip in Den Bosch. Vijf maanden later kreeg hij een kamer in een particulier opvanghuis bij Berlicum, het dorp waar hij is opgegroeid.

Vanuit deze plek heeft hij weer een basis om zijn leven opnieuw op te bouwen.

Wat allereerst opvalt aan zijn raam is het grote contrast tussen links en rechts, donker en licht. Zijn eigen hoofd verdeeld in een doodshoofd en zijn levende hoofd. De donkere kant staat voor het verleden waarin er nogal eens iets mis ging. Hij was te goed van vertrouwen, ook in relaties, gaf makkelijk geld uit en kwam in de schulden. Hij was impulsief, nam risico’s en dat pakte niet altijd goed uit. Zo kwam hij in contact met Justitie. Aan de linkerkant van het raam wordt dit verbeeld door de onherbergzame rotspartij, de weegschaal, donkere lucht en bliksemflitsen.

Centraal in het raam staan bovenin twee ogen. Ze kijken naar de wereld, maar de wereld kijkt naar jou met andere ogen. Het oog aan de donkere kant heeft het euroteken omdat hij moeilijk kan omgaan met geld. Dat bracht verdriet, getuige de traan. Het oog aan de lichte kant ziet zijn perspectief: een huisje voor zichzelf. De draak in het midden is de Bossche moerasdraak, omdat zijn geboorteplaats Den Bosch veel voor hem betekent. De draak lijkt hem te beschermen. De ketenen om de staart van de draak zijn gebroken want Patrick is nu bevrijd van het verleden.

Van nature is Patrick opgewekt en optimistisch en dat zien we aan de rechterkant van het raam. Het gras en de boom staan voor positiviteit en vruchtbaarheid. Er is weer perspectief in zijn leven.

Vroeger werkte hij in de bouw, maar sinds hij hartklachten heeft gekregen zal zwaar werk niet meer gaan. Hij solliciteert nu op werk in winkels, productiewerk en dergelijke. Tot hij weer betaald werk heeft is hij 3 dagen per week bij het PUB in Den Bosch te vinden waar hij op straat meeloopt met de veegploeg.

In het raam zien we de vuilniszak en de knijper afgebeeld waarmee hij de Bossche straten schoonmaakt. Daar loopt hij vaak samen met Andreas (maartnummer Zelfkrant) en praten ze over voetbal. Vroeger voetbalde hij zelf ook maar nu geniet hij als toeschouwer.

tekst Greetje Senhorst